Alles wat u wilt weten over spoeltafels

De spoeltafel is de belangrijkste arbeidsplaats in de keuken.

Dit is geen vaag statement, maar een bewezen feit. Verschillende onderzoeksteams hebben vastgesteld dat 60 % van de huidige arbeidstijd in de keuken plaatsvindt op en rond de spoeltafel. De tijd dat de spoeltafel enkel diende om af te wassen is al lang voorbij. In vele huishoudens heeft de vaatwasmachine deze taak overgenomen omwille van zijn economische en ecologische voordelen. Maar de spoelbak blijft onmisbaar. Hij wordt weliswaar nog gebruikt voor het spoelen, maar onderzoeken wijzen uit dat in 72 % van de gevallen minstens éénmaal per dag nog met de hand afgewassen wordt. Vooral omvangrijke keukentoebehoren die niet in de vaatwas kunnen, maar ook de vaat die zo gering is dat het niet loont om de machine te laten draaien, liggen hier aan de basis.

Met comfortabel en technisch goed uitgerust kraanwerk en verschillende praktische toebehoren is de spoelbak geëvolueerd naar een veelzijdig, bruikbaar werkcentrum, waarbij het grote deel van het keukenwerk zich sneller en handiger laat verlopen. Dit gaat over het ontdooien, het voorsorteren, kuisen en snijden, spoelen en wassen van groenten, vlees, vis en ander voedsel tot handige en milieuvriendelijke afvalverwijdering. Ook het gebruik van toestellen – van de keukenrobot tot de braadpan – wordt geconcentreerd rond de spoelbak.

De volgende eisen worden gesteld aan het spoelcentrum: robuust, ongevoelig voor krassen van messen, voedingsmiddelenresten zoals aangedroogde voedingsresten, zuur, vet en wijn mogen geen sporen nalaten op de oppervlakte. De spoeltafels moeten gemakkelijk te reinigen zijn en mogen na jarenlang gebruik geen sporen van slijtage tonen.

De vormgeving speelt ook belangrijke rol. Sinds enkele decennia zijn topdesigners aangetrokken om mee te denken over het product en met succes. Bewezen materialen worden elegant in vorm gebracht zonder afbreuk te doen aan de reinigingsvriendelijkheid. Mooi afgeronde bakken die ruim plaats bieden voor zaken die niet in de vaatwasmachine kunnen. Kleine bakken voor het snel afspoelen van groenten, fruit of bestekken. Zware pannen en andere keukentoebehoren moeten gereinigd kunnen worden zonder strepen na te laten. Randen dienen zo vloeiend mogelijk te zijn om ophoping van vervuiling tegen te gaan.  Het afdruipvlak moet zo ontworpen zijn dat het ook gebruikt kan worden als multifunctioneel werkoppervlak.

Als meer dan 2/3 van de arbeidstijd aan de spoeltafel doorgebracht wordt, dan komt men snel tot het besluit dat een keuken enkel zo goed kan zijn als zijn spoelbak. Vandaar dat het onverstandig is, deze keuze naar een ondergeschikte rol te brengen in de aankoopbeslissing. Het is daarom van belang – bij de aankoop – zich voldoende goed te laten informeren, want hoe praktischer en sneller men kan werken in de keuken, des te meer tijd blijft er over voor andere mooie dingen…

Greenwich N-150-Instalatie
Schock granit
Alveus inox
Alveus monarch
Alveus glas

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelwagen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.